Schau Optikk Schau Optikk
Meny

Lokale saker

Synsundersøkelse

En synsundersøkelse anbefales å ta med 1-2 års mellomrom.

Skulle du føle syns ubehag utenom dette anbefales å ta kontakt med optiker.

En synsundersøkelse tar ca 45 min og inneholder:
Samtale om din syns og helsesituasjon
Vurdering av øyefonksjoner
Sybsskarphet
Fikseringsevne
Testing av øyemusklatur
Grovsjekk av synsfeltet
Målinger
Bestemmelse av avstand og lesestyrke
Vurdering av øynenes samsynsevne
Øyehelsevurderinger
Ytere øyeundersøkelser
Øyebunnsundersøkelse
Måling av øyetrykk

Langsynthet (hypermetropi)
Ved langsynthet har du problemer med å se klart på nært hold. Mange justerer linsen ubevisst i lengre tid og oppdager ikke langsyntheten med en gang. Denne justeringen blir mer anstrengt jo eldre man blir og man kan ha hodepine og vondt i øynene. Dette korrigeres lett med pluss glass eller kontaktlinser. Dette er en synsfeil som ofte er arvelig og som er der fra fødselen. Barn kan vokse langsyntheten av seg i takt med at øye vokser. For mer info – kontakt optiker eller gå inn på www.essilor.no

Nærsynthet (myopi)
Ved nærsynthet har du problemer med å se klart på lang avstand og må ofte myse for å se klarere. Dette kan korrigeres med minus glass eller kontaktlinser. Nærsynthet er en arvelig synsfeil som utvikler seg mens øyet vokser. For mer info – kontakt optiker.

Skjeve hornhinner (astigmatisme)
Astigmatisme betyr at hornhinnen har en ujevn krumning. Lysstrålene brytes ujevnt og synet blir ikke skarpt verken på nært eller langt hold. Dette kan være en synsfeil alene og fører ofte til at man må anstrenger seg for å se klart i visse situasjoner. Dette medfører ofte trette øyne og hodepine.

Alders langsynthet (presbyopi)
Alle får aldersrelatert synsforandring i løpet av livets gang. Øynene blir eldre og linsen i øynene blir mindre elastiske. Resultatet av dette er at man ser dårligere på nært hold og bedre på avstand. Symptomene på dette kan være trette og slitne øyne og hodepine. At armene føles litt korte når man leser og avisen må holdes lenger unna øynene enn før er også et klart tegn på at øynene forandrer seg.


Kategorier: generelt